Verplichting BHV

In bepaalde sectoren en bedrijven is er een verplichting BVH. Dit houdt in dat je verplicht een of meerdere bhv’ers in dienst moet hebben. Dit is vaak in de sectoren met meer gezondheidsrisico’s zoals de bouw- of metaalsector. Welke bedrijven een verplichting BHV hebben is afhankelijk van de sector en werkomgeving. Sowieso is het altijd prettig om een bhv’er in dienst te hebben, ook als er minder risico’s zijn op de werkvloer. Er kan namelijk overal brand ontstaan bijvoorbeeld. De verplichting BHV verplicht een voldoende aantal bhv’ers op de werkvloer. De werkgever bepaalt hoeveel bhv’ers in dienst hebben voldoende is.

Noodzaak hangt af van de werkomgeving

Elke sector is anders en daarbinnen is elke werkomgeving anders. Dus ook overal is de verplichting BHV anders. Je loopt minder risico’s als je plannen uitschrijft voor een bouw dan als je in een hoogwerker aan diezelfde bouw werkt. Sommige werkzaamheden zijn dus ook risicovoller dan anderen. Als werkgever bepaal je hoeveel bhv’ers voldoende zijn en waar die moeten worden ingezet. Bij meerdere bhv’ers kun je ook een ploegleider bhv aannemen die de bhv’ers kan leiden.

Hoe meer bhv’ers, hoe beter

In dit geval klopt het gezegd hoe meer hoe beter. Je kan nooit teveel bhv’ers hebben. Hoe meer mensen afweten van bedrijfshulpverlening en veiligheid, hoe veiliger de werkomgeving is. Het is ook fijner om meerdere bhv’ers op de werkvloer te hebben zodat er altijd iemand werkt die een bhv certificaat heeft. Als de andere dan ziek of op vakantie is, staat er toch een bhv’er op de werkvloer. De verplichting BHV zegt niks over het aantal bhv’ers en over de verplichting van een ploegleider. Bij meerdere bhv’ers is een ploegleider zeker fijn en hoe meer mensen weten van de veiligheid, hoe beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *