Veiligheidsmatten helpen de machineveiligheid te automatiseren

Machineveiligheid wordt steeds noodzakelijker naarmate complexe operaties op de fabrieksvloer meer geautomatiseerd worden. Ongevallen kunnen mensen verwonden en machines beschadigen. Naast een groot aantal kosten die gepaard gaan met arbeidsongevallen, hebben bedrijven een extra stimulans om veiligheidsapparatuur te gebruiken om uitvaltijd te minimaliseren en de bedrijfsefficiëntie te verbeteren.

Veel methoden

Elke benadering van machineveiligheid en de bijbehorende voordelen omvat een zorgvuldige technische analyse en een afgemeten gebruik van elke veiligheidstechnologie die in combinatie wordt toegepast. Denk hierbij aan harde afschermingen, veiligheidsschakelaars, nood- of noodstopschakelaars, veiligheidslichtgordijnen en veiligheidsmatten. De toepassing van machine veiligheidsapparatuur en de geschiktheid ervan kan worden bepaald door een grondige en consistente veiligheidsbeoordeling (risicobeoordeling). Zelfs met geautomatiseerde apparatuur zijn harde afschermingen, kooien en mechanische sloten zinvol voor locaties waar bewegende apparatuur (katrollen, tandwielen en riemen) of dwalend puin, gassen of zelfs straling of warmte kan vrijkomen tijdens de werking van een machine. In het algemeen betekenen deze gebieden beperkte of geen toegang voor mensen tijdens de werking van een machine. Zij mogen deze ruimten pas betreden als de machine na uitschakeling in een veilige toestand is gekomen. Toepassingen met harde afscherming worden doorgaans gebruikt in gebieden die de productieve werking niet belemmeren. Gebruikers kunnen harde afschermingen combineren met veiligheidsschakelaars die fungeren als sensoren voor deze gebieden om ervoor te zorgen dat apparatuur een veilige toestand bereikt voordat iemand de apparatuur kan betreden of uitschakelen wanneer de harde afscherming wordt geopend.

Sleutel tot automatisering

Een gebied dat steeds belangrijker wordt, is dat van veiligheidsapparatuur die is geïntegreerd in de geautomatiseerde besturing van apparatuur om werknemers en machines te beschermen wanneer en waar ze moeten samenwerken. Deze apparaten werken zonder dat operators of reparatiepersoneel direct een veiligheidsvergrendeling hoeven in te schakelen of een afscherming moeten verwijderen om met of op een machine te werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *