Op vakantie in Drenthe? Volg de Hunebed Highway!

27vakantiedagen.nl

Als je tijdens je vakanties het liefst ontsnapt uit de dagelijkse hectiek en je in een rustige omgeving ophoudt, dan zou je uitstekend een verblijf in de noordelijke provincie Drenthe kunnen overwegen. Drenthe is zonder meer een van de dunst bevolkte provincies van Nederland. Tel daarbij op dat grote steden en attracties hier zeldzaam zijn, dan weet je dat je hier als rustzoeker goed zit. Fraaie natuur is hier uiteraard wel volop. En als er iets is waar Drenthe om bekend staan, dan zijn het wel de hunebedden, waarvan het dus zonde zou zijn als je hier tijdens je Drentse verblijf niets van meekreeg. 

Wat houden deze hunebedden eigenlijk in?

Hunebedden, ook wel dolmens genoemd, zijn eigenlijk grafkamers die men vroeger als zodanig gebruikte. Dat is althans de meest gangbare theorie over het merendeel van de hunebedden die verspreid over Europa gevonden zijn. Let wel, het gaat bij de Drentse hunebedden vermoedelijk wel om ‘slechts’ de overblijfselen ervan. Niettemin vormt elk hunebed een indrukwekkend schouwspel, waarvan je je toch bijna niet kunt voorstellen dat mensen ongeveer vijfduizend jaar geleden er in slaagden deze bouwwerken tot stand te brengen. De stenen en keien die men hiervoor gebruikte stammen overigens nog uit de op een na laatste IJstijd. Het oprukkende ijs bracht deze keien inderdaad helemaal tot zo diep in Europa.

27vakantiedagen.nl

Bezoek ook het Hunebedcentrum

Volgens velen is het grootste hunebed in Drenthe ook meteen het mooiste exemplaar. Je vindt deze aan de rand van het plaatsje Borger. Dat komt mooi uit, want hier is ook het zogeheten Hunebedcentrum gelegen. Dit is een museum waar je van alles kunt leren over deze bijzondere hunebedden. Je leert bijvoorbeeld hoe mensen vijfduizend jaar geleden leefden en wat men ertoe bracht deze hunebedden te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *