Kies de juiste legrichting voor je vloer

Heb jij recent een nieuwe vloer gekocht? Dan begrijpen wij als geen ander dat jij deze vloer zo snel mogelijk wilt leggen in je woning. Ondanks dat het plaatsen van een laminaatvloer tegenwoordig kinderspel is, is het belangrijk om van tevoren te bepalen welke legrichting je gaat gebruiken. Het is immers mogelijk om een vloer zowel horizontaal, verticaal of diagonaal te leggen. Welke legrichting je kiest is geheel afhankelijk van enkele factoren. In deze blog vertellen wij je dan ook graag hoe je de juiste legrichting kiest voor je vloer. Zo weet je zeker dat jouw vloer straks niet verkeerd ligt! 

1. Kijk naar lichtinval 

Het is ontzettend belangrijk om het Douwes Dekker laminaat in de richting van een lichtbron te plaatsen. Hierbij gaat het niet om de lampen in een bepaalde ruimte, maar om de lichtinval. Om de lichtinval te kunnen bepalen moet je allereerst kijken waar alle ramen in de desbetreffende ruimte zich bevinden. Over het algemeen zijn dit de voor- en achterramen. Voor het meest natuurlijke effect plaatst je jouw nieuwe vloer in de richting van deze ramen. Hiermee lijken de planken van de laminaatvloer langer en de ruimte in een oogopslag groter. Heb je meerdere ramen met lichtinval? Kies dan de legrichting die het gemakkelijkst is.  

2. Voorkom tunnelvisie 

Natuurlijk is de lichtinval niet altijd een doorslaggevende factor voor het bepalen van de legrichting. Ondanks dat dit vandaag de dag de vuistregel is, zijn er verschillende redenen om hier alsnog van af te wijken. De voornaamste reden hiervoor is wanneer je een kamer optisch breder wil laten lijken. In dit geval kies je er altijd voor om de planken in de breedte neer te leggen, oftewel horizontaal. Hiermee lijkt jouw kleine kamer direct breder. Combineer deze techniek eens met een lichte vloer voor een echte blikvanger in huis! 

3. Meer diepte creëren 

Heb je juist meerdere kamers in huis die niet zo lang zijn? Dan kan je deze kamers meer diepte geven door te kiezen voor een verticale legrichting. Hiermee lijken niet alleen de planken langer, maar de desbetreffende kamer ook direct langer. Vind je dat er na het plaatsen van de vloer nog steeds te weinig diepte is? Dan kan je dit gemakkelijk oplossen door de wanden een donkere kleur te geven. Het is hierbij belangrijk om de wanden altijd donkerder te houden dan de vloer.  

4. Hoe schever, hoe groter 

Tegenwoordig is het ontzettend populair om een click pvc vloer scheef te leggen. Dit heet ook wel diagonaal en is zeker geen onkunde van de legger, maar zorgt ervoor dat een ruimte groter oogt. Daarnaast zorgt deze bijzondere legrichting ervoor dat de vloer beter doorloopt naar andere ruimtes. Het effect dat je hiermee creëert is dat de vloer alle kamers gemakkelijk verbindt. Alle kamer smelten dus als het ware samen tot één grote ruimte. Wil je deze legrichting in jouw woning? Laat je dan eerst adviseren door een vloerenspecialist. Deze bijzondere legrichting is lastig en vraagt om enige vakkundigheid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *