Druivenrank: advies over planten, snoeien en onderhoud

Tafelwijnstokken zijn sarmentachtige struiken waarvan de stengels dikker en knoestig worden en zich vertakken in takken met ranken. De bloei vindt plaats in mei-juni en de vruchtvorming van augustus tot oktober, afhankelijk van de variëteit. De vruchten zijn bessen van witte, gele, roze, paarse of zwarte kleur, verzameld in clusters. De druivenrank past zich aan elke grondsoort aan, behalve te nat, in de volle zon. De worteling is erg diep, waardoor gevestigde planten bestand zijn tegen droogte. De eerste vruchten verschijnen tussen de 3 en 5 jaar na het planten. U kunt de druivenrank afzonderlijk planten, als fruithaag, met latwerk, als pergola-garnering, enz. Het wordt geënt in een pot aan u geleverd.

Wijnstokken planten

De druivenrank die in potten wordt geleverd, wordt best geplant van oktober tot mei, op een afstand variërend van 1 m tot 3 m, afhankelijk van hoe u de plant wilt beheren. Tips voor aanplant:

  • Graaf een kuil van ongeveer 50-60 cm diep en breed, om de grond goed in de diepte los te maken. Verwijder stenen en onkruidwortels.
  •  Laat de plant met zijn pot enkele ogenblikken in een emmer water weken om de kluit goed te hydrateren, en zet je klimplant met de pot met de entpunt boven het maaiveld.
  • Vul het plantgat met de gewonnen grond, eventueel aangevuld met plantcompost.

Snoeien en onderhouden van de druivenrank

Als ze goed worden beheerd, zijn de wijnstokken weinig vatbaar voor ziekten, alleen valse en echte meeldauw kunnen soms het gebladerte en jonge vruchten op spectaculaire wijze aantasten. De wijnstok moet worden getraind voordat hij zijn eerste vruchten geeft . In alle gevallen ernstig terugsnoeien tot 1 of 2 knoppen in het jaar van aanplant om de wijnstok te versterken. Om de vruchtbaarheid en zuurgraad van de grond te behouden en een goede vruchtzetting te bewerkstelligen, kan in de herfst elk jaar organische mest worden toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *