De voordelen van kopen ten opzichte van huren

De huizenmarkt doet momenteel rare dingen. De vraag is vele malen groter dan het aanbod. Dat resulteert erin dat de huizenprijzen door het dak gaan en je flink meer moet bieden dan de vraagprijs. Soms moet je met tienduizenden euro’s tegelijk overbieden, anders is de kans nihil om een woning te krijgen. Vaak worden er tientallen bezichtigingen aangevraagd per woning. Om je kansen iets te vergroten, is het verstandig om een makelaar in te schakelen. Een makelaar in Apeldoorn kan je helpen met het vinden van je droomhuis. Ondanks dat het in de huidige markt niet heel aantrekkelijk lijkt om te gaan kopen, kent kopen vele malen meer voordelen dan huren. Welke voordelen zijn er aan het kopen van een huis?

Naar eigen wens inrichten

Een huurhuis is niet jouw eigendom en dat zal het ook nooit worden. Wanneer je gaat verhuizen, moet je het huis vaak weer in originele staat opleveren. Meestal is het daarom niet toegestaan om grote verbouwingen te doen aan de woning. Als het wel is toegestaan om te gaan verbouwen, is dat alsnog niet heel aantrekkelijk. Omdat het huis niet jouw eigendom is, zal je nooit iets terugzien van de investering. Met een koophuis stijgt de waarde na een verbouwing. Als je weer gaat verkopen, zie je dat geld weer terug. Met een huurhuis is dat niet het geval. Alleen de woningbouw of particuliere eigenaar zal ervan profiteren, jij niet. In feite is het weggegooid geld. Je kan een huurhuis dus nooit helemaal naar je eigen smaak maken.

Huren is duur

Met het stijgen van de prijs van koophuizen, stijgt ook de huurprijs van huurhuizen. In de vrije sector betaal je inmiddels gemiddeld meer dan 1100 euro per maand voor een woning. In de sociale huur liggen de prijzen iets lager, maar de wachttijden zijn daar intens lang. Sommige mensen moeten soms tot wel vijftien jaar wachten op een nieuwe huurwoning. Een sociale huurwoning is bijna niet te krijgen. Daarnaast mag de huur elk jaar verhoogd worden. Je gaat dus elk jaar meer huur betalen. Een hypotheek wordt alleen maar minder gedurende de jaren. Daarnaast los je bij het betalen van de hypotheek een schuld af en elke maand wordt het huis iets meer van jou. Door huur te betalen, gooi je elke maand een smak geld weg waar je nooit iets terug van zal zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *