De panama hoed heren en zijn buitengewone geschiedenis

De Paja Toquilla, inheems in de kustgebieden van Ecuador, is de plant waaruit panama hoed heren worden geweven. Hun geschiedenis gaat terug tot de Inca’s die als eersten hoeden weefden van deze vezelige plant. Dergelijke hoeden werden voor het eerst waargenomen in de 16e eeuw. Zijn naam dankt deze hoed echter aan het Panamakanaal, dat rond de eeuwwisseling werd aangelegd als een belangrijke ader in het intercontinentale scheepstransport. De werkmannen wier kracht en standvastigheid, beproefd onder een tropische zon, gebruikten de panama hoed heren uit Ecuador om zich te beschermen en doopten de hoed daarbij per ongeluk met een andere naam dan hun oorsprong.

Populair dankzij stijliconen

Zijn populariteit is toegeschreven aan zijn verschijning tijdens de wereldtentoonstelling in 1855 Parijs door Napoloen II en de blijde intrede in de Engelse, koninklijke kringen hofhouding. Ook films en televisieseries herinneren ons hoe elegant en mooi de panama hoed heren is. Tv-commercials, zullen zeker ook zijn aantrekkelijkheid hebben vergroot.

Een ander interessant aspect van zijn geschiedenis is de traditie van de zwarte band waarmee de meeste Panama’s worden getrimd. Dit stamt uit de meest populaire periode in 1901, het jaar van het overlijden van koningin Victoria.

Een ambacht op zich

Het weven van panamahoeden is een huisnijverheid die wordt uitgevoerd in de eenvoudige huizen van gewone plattelandsbewoners in de districten Manabi en Azuay in Ecuador. Het is een unieke vaardigheid die van generatie op generatie wordt overgedragen en het duurt meestal een of twee dagen voordat een hoed een standaardmodel wordt. Tegenwoordig is de steeds populairder wordende panamahoed er in een hele reeks vormen en stijlen – niet alleen trilbies en folders – voor zowel mannen als vrouwen , en is hij verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, weefsels, patronen en kwaliteiten, niet alleen in traditioneel stro. kleuren. Maak uw keuze uit onze geweldige selectie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *